Nieuwjaarsversje

Op 21 dec 2017 door Juf Tirsa

 

Liefste…

Neuze, neuze,

één, twee, drie.

Hop!

Ik spring nu op jouw knie.

Nog een streeltje,

hier en daar,

Gelukkig nieuwjaar,

knuffel maar!

Dit ben ik!

Op 12 feb 2018 door Juf Tirsa

 

Hoofd, schouders, knie en teen…Deze week leerden we over onze lichaamsdelen.

Verder lezen »

Daarbij vertelden we het verhaaltje ‘Big maakt een tekening’: Het varkentje Big gaat kleine Beer tekenen. Hij tekent zijn hoofd, buik, armen en benen en kleurt hem geel in. Maar Vogel, Olifant, Aap, Konijn, Muis en Giraf wijzen hem erop, dat er nog ogen, een neus, een mond, oren, handen en voeten ontbreken. Big tekent alles erbij en langzaam zien we de tekening groeien. Dan verschijnt kleine Beer en kunnen ze de tekening samen bewonderen. De kleuters maakten hun eigen persoonlijke kindtekening op een krant. We schilderden ook ons gezicht op een spiegel en maakten hiervan een afdruk ‘een zelfportret’.
We leerden het liedje ‘Dit zijn mijn wangetjes’: https://youtu.be/auyIquQFcUw

 

Rikki en zijn vriendjes (vriendschapsweek/week tegen pesten)

Op 09 feb 2018 door Juf Tirsa

 

Vriendjes zijn is niet altijd even makkelijk, Cas en Lisa (de handpoppen die ons sociale vaardigheden bijbrengen) helpen ons hierbij. Soms maken we wel eens ruzie, maar hoe lossen we dit dan op? Hoe moeten we mooi samen spelen? Hoe zeg je ‘sorry’?,… . Deze week gingen we eens extra ons best doen om goede vriendjes voor elkaar te zijn.

We speelden in de klas een vriendjesganzenbord met bewegingsopdrachten. We maakten een vriendjesslinger aan de tekentafel en in de knutselhoek konden we puzzels plakken van foto’s van vriendjes van onze klas. Op de computer konden we het prentenboek van deze week nog eens herbekijken in de digitale versie.

Digitale prentenboek van deze week: https://www.youtube.com/watch?v=UQZFyLIux9c

We zongen deze week als liedje “Vrolijke vrienden”: https://www.youtube.com/watch?v=FfGvzHgWn1U

 

Fijne vakantie iedereen!

 

Hatsjoem… Nellie/Cezar is ziek!

Op 29 jan 2018 door Juf Tirsa

 

Haaatsjoem… De klaspoppen Nellie/ Cezar moesten de hele tijd niezen en lagen stilletjes in hun bed. Hmm.. Zouden ze ziek zijn? De kleuters besloten te helpen!

Verder lezen »

- Ze onderzochten Cezar/Nellie in de doktershoek met wachtkamer;

- In de plasticinehoek konden de kleuters pilletjes rollen voor Cezar/Nellie;

- De ontdekbak zat vol pilletjes (witte playmaïs) die de kleuters aan de hand van pincetjes in de pillendoosjes konden stoppen;

- We maakten stoffen zakdoekjes voor Cezar/Nellie;

- We speelden een pleister-/kleurenspelletje;

- We leerden onze neus snuiten aan de hand van een stappenplan;

- …

Maar er kwam ook een echte dokter langs in klas (de mama van Charlie uit 1KKA). Zij onderzocht Nellie en vertelde aan ons waarvoor al die doktersspullen dienden.  Eerst en vooral heeft een dokter een witte doktersjas aan. De dokter moet ook handschoenen aandoen zodat zij zelf niet ziek wordt. Zij legde ons uit dat we ook ons handje voor onze mond moeten houden bij het niezen of hoesten zodat we andere mensen niet ziek maken. Daarna luisterde hij naar het hartje en de longen van Nellie met een stethoscoop. Met een spatel keek hij in de keel van Cezar en met een lichtje keek hij in zijn oren. Nellie voelde nogal warm aan en daarom haalde de dokter ook de thermometer boven. Hij had koorts!

De dokter schreef op een briefje welke medicijnen Nellie allemaal moest innemen. De kleuters gingen meteen aan de slag in de apotheek van onze klas.

Gelukkig waren Cezar en Nellie weer helemaal beter op vrijdag! Hij/zij bedankte de kleuters om zo goed voor hem/haar te zorgen!

Brrr het is koud… doe je jas aan en zet je muts op!

Op 29 jan 2018 door Juf Tirsa

 

Twee weken geleden werkten we rond kledij in de winter. Wat dragen we in de winter? Trui, jas, sjaal, muts, wanten en warme sokken.

We vertelden het prentenboek ‘Wat een kou, Vos en Haas’ :”Wanneer Haas ‘s morgens ziet dat er een dik sneeuwtapijt ligt, loopt ze dadelijk naar buiten. Vos zoekt eerst zijn warme kleding bijeen. Haas vraagt aan Uil of hij mee komt spelen in de sneeuw. Nee hoor, Uil vindt het veel te koud. Hij zit liever binnen bij zijn haard met hete thee. Vos en Haas maken samen een sneeuwpop van elkaar. Ze doen de sneeuwpop zelfs hun sjaal, muts en jas aan. Het is net echt. Maar o wee wat hebben ze het nu koud. Gelukkig kunnen ze zich opwarmen bij uil met kopje thee.”

Na een kijkje in onze schooltuin, maakten we zelf thee om ons op te warmen na die koude winterwandeling.

We leerden de kleuters ook hoe ze hun jas moeten sluiten, na een aantal keren oefenen ging het bij enkele kleuters al heel vlot. Alle kleuters kregen dan ook een dikke duimkaart om dat ze zelf hun jas konden aantrekken en/of sluiten.

Het liedje van de week vind je via deze link https://www.youtube.com/watch?v=27AfU3xqHDQ

Foto’s van de week:

Licht en donker!

Op 15 jan 2018 door Juf Tirsa

 

De voorbije week werkten we rond het thema ‘Licht en donker’.

Om licht en donker te ontdekken, ging het licht uit in de klas en konden de kinderen spelen met hun zaklamp.
Met lakens en doeken maakten we samen een donker hoekje in de klas, het werd een grote tent net zoals in het prentenboek ‘Rikki durft’.
Rikki mocht buiten in zijn tent overnachten, maar hij werd heel bang van enge geluiden en schaduwen. Zo kwam het gevoel ‘bang zijn’ ook aan bod in ons thema.

Herbekijk hier nog eens het verhaal: https://www.youtube.com/watch?v=kw6mCkiV_4k