Sinterklaas kapoentje

Op 11 dec 2017 door Juf Els

 

Volksdansen met de eerste kleuterklas

Op 20 nov 2017 door Juf Sara

 

Op donderdag 16 november trok het derde leerjaar naar de kleuterschool.

Samen met de vier juffen leerden we de vriendjes van de eerste kleuterklas enkele liedjes aan met de bijhorende dansjes.

Ik voel me.. blij, bang, boos of verdrietig

Op 19 nov 2017 door Juf Annelies Q

 

Deze week werkten we rond onze gevoelens met behulp van het prentenboek Bravo, klein wit visje!

Klein wit visje is boos omdat Inktvis zijn toren van stenen heeft omgegooid. Eerst is hij verdrietig maar als Zeepaardje hem komt troosten en Schildpad hem komen helpen om een nieuwe toren te bouwen is hij blij en opgelucht.

Samen hebben we een gevoelsmeter gemaakt, elk gevoel in een andere verftechniek. Zo kunnen de kleuters op school of thuis zelf tonen hoe ze zich voelen.

We hebben ook een versje aangeleerd over gevoelens:
“Als ik blij ben dan lacht mijn mond,
Bij verdriet laat ik een traan,
Als ik bang ben doe ik zo,
Als ik boos ben, wil ik slaan

 

Kabouters

Op 05 nov 2017 door Juf Annelies Q

 

Het verhaaltje dat we deze week uitwerkten was: “De kaboutermuts” van Brigitte Weninger. De kleuters konden de hele week in de poppenhoek met kaboutermutsen spelen, aan de plasticinetafel paddenstoelen versieren, het verhaaltje naspelen met de knuffels en de kaboutermuts, we knutselden een grote paddenstoel voor het kaboutertje, speelden met de kabouterhuisjes,…  .
Op vrijdag vierden we samen met de onthaalklas en de andere eerste kleuterklas een Kabouterfeestje! De kleuters gingen bij elke juf eens langs om kaboutermuziek te maken, zich te schminken in een kaboutertje of kabouterkoekjes te maken. Wat hadden we een leuke dag!

Dit speelliedje leerden we aan: https://www.youtube.com/watch?v=VwX31ZYwmHU

Ook zongen we het bekende liedje ‘Op een grote paddestoel’ https://www.youtube.com/watch?v=wHb_49J9RtE

Noten

Op 22 okt 2017 door Juf Annelies Q

 

Noten (eikels, kastanjes, beukennootjes,…) vinden de kleuters fantastisch om te verzamelen. De voorbije weken kwamen de kleuters na elke speeltijd hun verzameling noten tonen, de zakjes van de jas helemaal volgepropt met wat ze konden vinden. Dit inspireerde ons, om een thema uit te werken rond noten…

We zochten een boek rond noten en we vonden dit prachtige prentenboek met als titel ‘Noten’:

“Op een dag in de herfst gaat Muis op pad om noten te verzamelen. Ze doet een jas aan met extra grote zakken om haar voorraad in te doen. Onderweg wordt ze gewaarschuwd door Meeuw. Er is immers storm op komst. Haas roept dat ze moet uitkijken voor de tractor. De schapen maken haar attent op de hond. Ondertussen barst het noodweer los en Muis heeft niets gehoord van al die waarschuwingen. Ze is zo moe dat ze in een holletje aan de voet van de notenboom gaat slapen. De volgende morgen wordt ze wakker en alle blaadjes van de boom zijn weg. Erger nog: de noten zijn ook allemaal weggewaaid. Als ze de lange weg naar huis heeft afgelegd staat haar daar een aangename verrassing te wachten…NOTEN!!”

Samen gingen we in de schooltuin op zoek naar noten, we vonden heel veel eikels. Daarmee maakten we een berg van noten, zodat de muizen en de eekhoorntjes van deze berg kunnen smullen. Er zijn natuurlijk ook nootjes die wij mogen opeten zoals: okkernoten, cashewnoten,.. We maakten dus een notenwinkel met verschillende noten. Het doosje met cashewnoten was snel opgesmuld maar met de andere noten hebben we ook fijne dingen gedaan zoals verven met noten, noten rollen door buizen,…

Het liedje ‘Zie je de kastanjes’ dat we deze week leerden vinden jullie via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=zeaXRd-jE5M