Kleine muis zoekt een huis

Op 15 okt 2017 door Juf Annelies Q

 

De voorbije week zijn we gestart met het voorlezen van het verhaal: “Kleine Muis zoekt een huis” van Petr Horacek.

Op een dag ziet kleine Muis een dikke rode appel voor haar holletje liggen. Ze probeert hem binnen te trekken maar haar hol is te klein. Dus gaat muis op zoek naar een groter hol. Ze klopt vruchteloos aan bij de mol, het konijn, de das en tenslotte bij de beer. Die ziet een muis in zijn hol wel zitten. Maar Muis denkt dat ze dat toch best niet doet. Onderweg van het ene hol naar het andere heeft ze honger gekregen en verschillende keren van de appel gebeten. Die is ondertussen behoorlijk kleiner geworden. Dus als Muis weer bij haar eigen holletje aankomt, kan de appel er gemakkelijk in.

We begonnen de week met een waarneming van de appelboom in de schooltuin. Appels groeien aan de bomen en hangen vast met hun steeltje. We gingen op zoek naar takjes zodat we in de plastinehoek in de klas appeltjes konden maken van rode plasticine en steeltjes van takjes.

Ook konden de kleuters in de bouwhoek huizen bouwen voor muis en haar appel, in de puzzelhoek gaatjespuzzels maken, in de ontdekbak zoeken waar er overal gaatjes in zitten,…

Woensdag speelden de juffen tijdens het poppenspel het verhaal na van Muis en haar appel. De kleuters vonden het echt geweldig!

Op vrijdag mocht elke kleuter 1 appel meebrengen naar school, deze sneden we in de klas in stukjes. Nadien gingen alle kleine stukjes in een grote kookpot. De kleuters mochten helpen met roeren in de pot. Wat was onze zelfgemaakte appelmoes heerlijk!

Volgend versje leerden we aan:

Appeltje rood en rond

ik steek je in mijn mond.

Hmmm… lekker!

En gezond!

 

Via deze link kan u met uw kapoen het verhaaltje nog eens bekijken/beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=2ohx7a2DrtU

 

Klein wit visje

Op 15 okt 2017 door Juf Annelies Q

 

De voorbije twee weken leerden de kleuters Klein Wit Visje kennen. Aan de hand van het visje leerden ze op een speelse manier de kleuren kennen.

Klein wit visje is zijn mama kwijt. In de grote zee gaat hij zoeken. Het is niet de rode krab of de oranje zeester, ook niet de gele zeeslak of de groene schildpad en zeker niet de blauwe walvis en al helemaal niet de paarse inktvis. En al is wit visjes mama niet helemaal wit maar heeft ze alle kleuren van de regenboog, wit visje herkent haar uit de duizend.

Elke dag werkten we rond een andere kleur…

Maandag: Rood (de krab)

Dinsdag: Geel (de zeeslak)

Woensdag: Wit (mama vis)

Donderdag: Blauw (de walvis)

Vrijdag: Groen (de schildpad)

We deden allerlei leuke activiteiten zoals gooien met gekleurde pittenzakken, met gekleurde plasticine spelen, met strijkparels spelen, kralen rijgen, … .

We ontdekten ook de verteltas van Klein Wit visje met hierin het verhaaltje, een memory, het visspel, … . Om de beurt mag er iemand op vrijdag de verteltas voor een weekje mee naar huis nemen.

Op het einde van de 2 weken konden de kleuters naar het fluotheater kijken van Klein Wit Visje (gespeeld door beide klasjuffen).

 

Dit liedje leerden we deze week: https://youtu.be/ioM5MSrRi1I

Klein Wit Visje, Klein Wit Visje

Heeft verdriet, heeft verdriet

Hij zoekt naar zijn mama, hij zoekt naar zijn mama

Blub blub blub, blub blub blub

Klein Wit Visje, Klein Wit visje

Is nu blij, is nu blij

Mama is gevonden, mama is gevonden

Blub blub blub, blub blub blub

Benieuwd hoe de kleuters de week vol kleur beleefden? Neem snel een kijkje bij de foto’s!

Piep wil oversteken!

Op 24 sep 2017 door Juf Annelies Q

 

Vorige week was het mobiliteitsweek, daarom begonnen we de week met het volgende verhaaltje: “Piep wil oversteken” van Fleur van der Weel.

Verder lezen »

Op maandag gingen we het zebrapad eens van dichtbij bekijken. Hoe moet je oversteken? Wanneer mag je oversteken,…? De kleuters weten al heel goed hoe het moet!

Deze week deden we ook nog een heleboel andere dingen in onze klas: puzzels maken van verschillende voertuigen, auto’s door de verf laten rijden, tekenen met fluostiften,… .

 

Dit is het liedje dat we leerden deze week: https://youtu.be/mgY-56VEjRw

 

Kijk en geniet mee van de foto’s!

Nellie is jarig!

Op 19 sep 2017 door Juf Annelies Q

 

De voorbije week werd er in de klas gewerkt rond verjaardag! Verder lezen »

Op vrijdag vierden we de verjaardag van Nellie en Cezar met een superleuk verjaardagsfeest (de foto’s hiervan kan je in het volgende artikeltje bekijken)! Ter voorbereiding van het feestje mochten de kleuters de klas versieren met vlagjes en slingers, er werden verjaardagskronen gestempeld en de juf las het prentenboek ‘Saar is jarig’ Pauline Oud voor. Het boek vertelt een verhaal over Saar die haar verjaardag viert in de klas en thuis met haar vriendjes: ze trakteert met gezonde hapjes en spelen leuke spelletjes (blindemannetje bvb).
Op het verjaardagsfeest van Nellie en Cezar mochten de kleuters ook hapjes maken met komkommer en tomaatjes. We speelden deze week ook het spelletje blindemannetje, dit was heel leuk. Als afsluiting van het feest vrijdag aten we samen van de hapjes en zongen we een mooi liedje voor Nellie en Cezar.

Verjaardagsfeest Nellie en Cezar met 1KKA en 1KKB!

Op 15 sep 2017 door Juf Tirsa

 

Vandaag vierden we de verjaardag van Nellie en Cezar met een superleuk verjaardagsfeest! De kleuters maakten zelf de hapjes van komkommer met tomaat. We dansten in een kring op allerlei leuke verjaardagsliedjes.

Kijk en geniet mee van de foto’s.